Magazín | Cafe Eternity
u58b93908af984-degustace-kavy-1200x628.png

Degustace kávy

Stejně jako víno degustujeme také kávu. Takto vsrknutou kávu ovšem nepolykáme. Musíme ji vyplivovat, protože kofein utlumuje naše vnímání a schopnost rozpoznat chutě kávy.

i58b93b1183b8e-pojmenovani-kavy-1200x628.png

Pojmenování kávy

Jaké informace bychom měli znát o kávě? Zde uvádím několik charakteristik, podle kterých je možno kávu pojmenovat. Minimálně bychom měli znát o jakou odrůdu kávy se jedná.

r58cfb141bceb5-skladovani-kavy-2-350x-293.png

Skladování kávy

Zjednodušeně můžeme říct, že se káva pěstuje na všech kontinentech. Dozrávání však na různých kontinentech nastává v rozdílnou dobu. Zelená káva při správném skladování, vydrží v dobré kvalitě i několik let. Je třeba však upozornit, že některá káva vydrží jen 6 až 12 měsíců. Poté částečně ztrácí aciditu. Tato káva se potom podle italských expertů dá používat na espressa.

w58cfb2abcfa36-2017-03-20-1143.jpg

Balení kávy

Čerstvě upražená káva produkuje plyn CO2, a proto by neměla být balena do uzavřeného sáčku či kontejneru. Káva se nejčastěji nechá odstát (případně se pomele), a poté se zabalí. Nutno zde dodat, že by se měla začít pít až po 2–3 dnech, teda po ustálení chemických reakcí v upraženém zrnu.

Naše společnost používá revoluční balící systém vynalezený italským inženýrem L. Goglio, který zabraňuje vpouštění vzduchu do sáčku a umožňuje vypouštění zmíněného CO2. Pokud by oxid uhličitý neměl kudy „uniknout“, nastala by exploze sáčku.

658cfb6f47c949-kontrola-kavy.png

Kontrola pražení kávy

Tradiční kontrola pražení spočívá v kombinaci zraku, sluchu a čichu. Při vizuální kontrole se porovnává vzorek upražené kávy, při pozorování sluchem zjišťujeme hlasitost praskajících zrn. V dnešní době však používáme moderní elektronické zařízení, které monitoruje teplotu vzduchu a povrchovou teplotu zrn.

P1750651.02-01-27-22.Still024.jpg

Co se děje při pražení kávy

V počátku pražení můžeme zpozorovat snížení teploty v pražícím bubnu. A to hlavně proto, že po vpuštění zrn do pražícího bubnu, jejich průměrná 12% vlhkost částečně zchladí buben, a poté začíná endotermická reakce, následovaná tepelným rozkladem, endotermickou reakcí a praskáním.

P1750651.00-14-02-16.Still001.jpg

Proces pražení

Celý proces pražení trvá 10 až 18 minut. Vše závisí, do jakého stupně budeme pražit, a také jaká zrna použijeme. Jako první si nachystáme 2 až 2,5 kg zelené kávy na pražení.

Pražící stroj nahřejeme na teplotu mezi 195 až 215. Toto závisí jaká zrna pražíme a jakou mají vlhkost. Optimální je 12%. Pří vyšším procentu měníme pražící styl a než kávu začneme pražit tak ji tzv. sušíme.

wh3admq6ij50bb50c8e98a9.jpg

Proč čerstvě pražená káva?

Přes 95% z prodávané kávy se jedná o kávu zvětralou. Ani zrnková, nepomletá káva nezaručuje čerstvou kávu. Zrnková káva má svůj vrchol v prvním týdnu po upražení. Nutno zde dodat, že káva by se měla začít pít až po 2-3 dnech, teda po ustálení chemických reakcí v upraženém zrnu......

t585805c1118fb-kavarny.png

Kavárny

Kavárny se staly oblíbeným místem obchodníků, intelektuálů, básníků, ale také politiků. Pojďme se společně podívat na významné události a vznik prvních kaváren.

558cfad8d36eb2-kafe.png

Původ slova „káva“

Historie samotného jména je neméně zajímavá. Podle jedné legendy slovo káva pochází z arabské poezie ze slova qahwa - vyjadřující slovo víno. Vzhledem k islámské prohibici alkoholu bylo toto slovo převzato pro kávu. Podle druhé legendy toto slovo pochází z Ethiopie z regionu Kaffa. V prastarém jazyce Egypťanů toto slovo znamená „rostlina“ nebo také „půda bohů“.

Dnes známe kávu jako slovo v těchto podobách: kahve, káva, kava, koffie, caffe, cafe, kaffee, coffee, coffea.