Jaké informace bychom měli znát o kávě? Zde uvádím několik charakteristik, podle kterých je možno kávu pojmenovat. Minimálně bychom měli znát o jakou odrůdu kávy se jedná.
Jaké informace bychom měli znát o kávě? Zde uvádím několik charakteristik, podle kterých je možno kávu pojmenovat. Minimálně bychom měli znát o jakou odrůdu kávy se jedná.
Jsou kombinace kávy vypěstované v různých zemích. Může to být kombinace jak různých druhů Arabiky, tak i Robusty. Máme hodně důvodů, proč mít směsi. Mezi ně patří snížení výrobní ceny kávy, kdy je do směsí přidávána levná Robusta nebo starší, méně hodnotná Arabica.
Další důvod je zachování charakteristiky a chuti kávy, důkladným smícháním různých kávových odrůd dosáhneme konstantní kávové chuti u dané kávové směsi.
A jako poslední důvod pro směsi není finanční, ale spíše snaha docílit vyšší komplexní hluboké a rázné chuti kávy, kdy se Arabicy z různých kávových plantáží jakoby doplňovaly.
Zjednodušeně můžeme říct, že máme 3 základní druhy.
Přesto však každý druh rozdělujeme do dalších až třech druhů. Káva upražená do různých stupňů má různou chuť a charakteristiku. Jednotlivé stupně pražení mají svá jména, která se ovšem mění stát od státu. A navíc si ještě jednotlivé firmy často vytvářejí svá vlastní pojmenování.
Uvádí se odrůda kávy. Často se k tomuto údaji ještě přidává (anebo místo toho udává) oblast, kde byla káva vypěstována či přístav, přes který se káva převáží. Nebo také místo zpracování kávy, daný region, blízké město.
Jednoodrůdová káva, která pochází z konkrétní farmy. Přidává se tedy jméno farmy či jméno vlastníka farmy.
Další třídění a pojmenování kávy je velice rozdílné a zase se liší mezi zeměmi.
Například káva se dělí podle: