U nás v pražírně pražíme do 14 stupňů. Každý bod na stupnici reprezentuje 1 stupeň Celsia výsledné teploty při pražení. Těmto stupňům také říkáme intenzita chuti.
STUPNĚ našeho PRAŽENÍ
U nás v pražírně pražíme do 14 stupňů. Každý bod na stupnici reprezentuje 1 stupeň Celsia výsledné teploty při pražení. Těmto stupňům také říkáme intenzita chuti.
A víme že i laik pozná rozdíl již mezi 2 stupni.
Proto taky víme, že neexistuje jen jeden styl pražení, není dáno, která káva je nejlepší.
A už vůbec nejsou 2-4 druhy pražení, jak se často uvádí.
Myslíme si, že jediná správná a hmatatelná stupnice je podle stupňů Celsia. Jedině tak, si můžete najít to správňacké kafe pro sebe, přesně to co vám chutná. A naším úkolem, je každému zákazníkovi vysvětlit jak káva bude chutnat, aby se správně rozhodl podle své vlastní chutě a ne podle doporučení prodejce, tak jak je dneska běžné.
Nakonec tím i ušetříte, protože budete kupovat jen to, co vám chutná. A vaše radost nebude zkažena špatnou chutí.
Jedná věc je mít výbornou kávu, druhá věc je rozhodnout jak ji napražit a třetí věc je laicky vysvětlit, jak bude chutnat a jak si ji připravit.
Udělali jsme malou degustaci, která vám napoví, jak si vybírat dokonalou kávu pro vás.
Degustace Kenya Thangaini, stupeň pražení (intenzita chuti) 1 (světlé pražení)
Degustace Kenya Thangaini, stupeň pražení (intenzita chuti) 3 (světlé pražení)
Testování jsme prováděli jako filtr a to při teplotě 90 stupňů a 94 stupňů. Následně jsme kávu zkoušeli jako espresso při teplotě 93,6 stupňů.
Závěr:
U 1na filtru jsme dostali výraznější aciditu s dokonale čistou a jasnou chutí chuťového profilu kávy, kdy káva jasně benefitovala u vyšší teploty vody(94). Výsledná káva byla dokonalá pouze u teploty 94 stupňů.
U 3 byla káva výrazně sladší. Pro čistou a jasnou chuť chuťového profilu kávy bylo lepší zvolit nižší teplotu vody (90). Při vyšší teplotě vody (94) jsme dostali silnější a výraznější chuť kávy.
Méně pražená káva potřebuje pro dokonalý výsledek dokonalou a přesnou extrakci, oproti kávě pražené o 2 stupně Celsia více, kde rozmanitost chutí se nám zvětší a můžeme krásně experimentovat s teplotou vody, vždy s dokonalým výsledkem.
Tedy ne vždy je méně pražená káva to pravé
Degustace Brazil Samba, stupeň pražení (intenzita chuti) 9 (střední pražení)
Degustace Brazil BLACK Samba, stupeň pražení (intenzita chuti) 11 (střední pražení)
Závěr:
u středního pražení se už nemusíme bát vysoké acidity, ale spíše dáváme pozor na hořkost a sílu kávy. Více jsme se tedy zaměřili na rozdíly v pražení:
Menší číslo:
• větší acidita
• větší jemnost
• menší tělo
• větší šťavnatost
• menší pěnivost
• čistější profil
• musíme pomlít opravdu dokonale a na jemno
Větší číslo:
• menší acidita
• větší síla (hořkost)
• výraznější chuť
• sametově velké tělo
• větší pěnivost
• potřebujeme hrubší mletí
• postačí menší gramáž na šálek
Podle naší stupnice intenzity chuti neboli stupně pražení si dokážete vybrat přesně kávu, podle vaší chuti. Stačí si jen říct a uvědomit si co vám chutná. Pak už jen můžete vychutnávat ten správný šálek od Cafe Eternity.