Produkce kávy nabrala v 19. století velkých obrátek. V roce 1720 bylo vyprodukováno pouhých 90 tun kávy, která pocházela většinou z ostrova Java. O 50 let později, v roce 1770, celkové množství kávy vzrostlo na 320 tun. Jen těžce lze uvěřit, že za dalších 50 let se produkce vyšplhala na neuvěřitelných 90 000 tun a její produkce stále rostla a nebrala konce.
Produkce kávy nabrala v 19. století velkých obrátek. V roce 1720 bylo vyprodukováno pouhých 90 tun kávy, která pocházela většinou z ostrova Java. O 50 let později, v roce 1770, celkové množství kávy vzrostlo na 320 tun. Jen těžce lze uvěřit, že za dalších 50 let se produkce vyšplhala na neuvěřitelných 90 000 tun a její produkce stále rostla a nebrala konce.
Rok | Objem kávy |
1720 | 90 |
1770 | 320 |
1820 | 90 000 |
1852 | 276 000 |
1898 | 672 000 |
1900 | 930 000 |
Na celosvětové roční produkci měla v minulosti největší podíly Brazilie, která produkovala větší poloviny celkového množství kávy na celém světě. Hned za ní byla Střední Ametirika a Caribik, Asie, a poté Afrika.
Dostát tak nečekané, rychlé a hlavně velké poptávce kávy, musely hlavní dovozci kávy (Anglie, Francie, Belgie, Německo, USA, Holandsko) aktivně vyhledávat a vytvářet nové kolonie pro pěstování kávy.