Kávovníky potřebují nemrznoucí podnebí, dostatek deště a hodně slunce. Rostou v nadmořské výšce od 0 do 2 000 m a to na rozdílných půdách a mikroklimatech. Káva se pěstuje ve více než v 80 zemích světa, například v Americe, Africe, Arábii, Indonésii.
Kávovníky potřebují nemrznoucí podnebí, dostatek deště a hodně slunce. Rostou v nadmořské výšce od 0 do 2 000 m a to na rozdílných půdách a mikroklimatech. Káva se pěstuje ve více než v 80 zemích světa, například v Americe, Africe, Arábii, Indonésii.
Gurmánská káva je ta, která má výrazné vlastnosti, značně se liší chutí a kvalitou. Většinou se pěstuje mezi obratníkem Raka a Kozoroha.
To vše je potřeba k tomu, aby se zvětšila koncentrace aroma a chuti. Kávy pěstovaná v nižších andmořských výškách má mnohem méě aroma. To, že nadmořská výška je důležitá, dosvědčuje i fakt, že některé země rozdělují a třídí kávu podle toho, v jaké nadmořské výšce byla vypěstována.
Kávové bobule se sklízejí pouze pokud jsou dokonale zralé (ale ne přezrálé nebo nedozrále). Protože však každá bobule dozrává jinak, nezbývá sběračům nic jiného, než je sbírat ručně a často se vracet pro ty bobule, které mají ještě dozrát. Při masové produkci je káva sbírána strojově a to tak, že ke stromu přijede stroj, který s ním zatřese. Ze stromu ovšem padá vše co se na něm neudrží.
Poté, co kávové plody byly sesbírány ze stromu, je třeba je dále zpracovat. Zpracování spočívá v odstranění prvních tří vrstev zrna (vnější slupka, dřeň, pergamen). Ve světě se užívají tři metody zpracování.
Káva upravená procesem za mokra má čistější a jasnější chuť. Můžeme také říci, že má říz, stejně tak jako hodnotíme chuť piva. Dále se o ní vyjadřujeme jako o čerstvé a bystré kávě.
Proces za sucha se většinou používá v Indonésii. Naopak proces za vlhka převládá v Latinské Americe .
Poté nastává další zpracování, což je třídění podle velikosti a nedokonalosti zrn. Tato metoda se volí proto, aby se pražila kávová zrna, která mají stejnou velikost a jsou stejně těžká, a tím pádem byla stejně upražena. Větší zrna smíchaná s malými zrny, anebo zrna s různou hmotností mají tendenci se pražit nerovnoměrně.