Objevte unikátní chutě Kolumbie | Cafe Eternity
image-user36506-1727956002WffKJ.png

Objevte unikátní chutě Kolumbie

Naše zkušenosti s přípravou kávy z farmy La Cabana jsou skutečně nezapomenutelné. Obě tyto kávy jsme ochutnali na filtru a jejich chuť nás zcela uchvátila. Doporučujeme připravovat je v poměru 72 gramů kávy na 1200 ml vody, což dokonale podtrhuje jejich bohaté a lahodné chuťové profily. V naší pražírně věříme, že tyto kávové skvosty nabídnou každému milovníkovi kávy jedinečný zážitek.

Colombia La Cabana Geisha

Káva Colombia La Cabana Geisha pochází z rodinné farmy La Cabaña, která je součástí rodinného podniku Alma Del Huila vedeného rodinou Pérez. Farma se nachází v regionu El Agrado, v departementu Huila na jihozápadě Kolumbie. Tato oblast je známá svými unikátními mikroklimaty, která jsou ovlivněna řekou Magdalena a dvěma pohořími And. Tyto podmínky, spolu s bohatou půdou plnou minerálů ze sopečných vrcholů, zajišťují výjimečnou kvalitu kávy z této oblasti.

Kávové třešně se sklízí v plné zralosti a ručně třídí, aby se odstranily nezralé, přezrálé nebo na stromě vyschlé plody. Po pečlivém výběru jsou třešně fermentovány v sudech po dobu 80 hodin, což kávě dodává její jedinečný chuťový profil. Poté se třešně suší na vyvýšených postelích nebo malých terasách, v závislosti na dostupnosti místa a počasí.


Chuťový profil

Colombia La Cabana Geisha se vyznačuje komplexními a výraznými chuťovými tóny, mezi které patří whisky, krvavý pomeranč, skořice, kyselá třešeň, červené víno a černý rybíz. Tento profil je velmi bohatý a lákavý pro milovníky káv s komplexními a vrstevnatými chutěmi.


Základní informace

Původ: Kolumbie, El Agrado, departement Huila

Producent: Rodina Pérez, Alma Del Huila

Zpracování: Natural proces, fermentace 80 hodin

Nadmořská výška: 1850 m

Sklizeň: Květen - červenec

Chuťové tóny: Kyselá třešeň, skořice, pomeranč, whisky, víno, černý rybíz

Odrůda: Geisha

SCA skóre: 86 bodů

Geisha – Výjimečná odrůda kávy


Popis odrůdy Geisha

Geisha je jedna z nejprestižnějších a nejžádanějších odrůd kávy na světě. Tato odrůda pochází původně z Etiopie, ale svou popularitu získala především díky pěstování v Latinské Americe, zejména v Panamě a Kolumbii. Odrůda Geisha se vyznačuje vysokou genetickou různorodostí a schopností vyvíjet komplexní chuťové profily, které se liší v závislosti na regionu a podmínkách pěstování.


Charakteristika chuti

Geisha je známá svou květinovou vůní a bohatými tóny, které mohou zahrnovat jasmín, bergamot, citrusy a tropické ovoce. Díky své komplexní a jemné chuti je odrůda Geisha vysoce ceněna na mezinárodních soutěžích a mezi znalci výběrové kávy.


Pěstování

Tato odrůda vyžaduje specifické klimatické podmínky, zejména vysokou nadmořskou výšku a mírné klima. V Huila, kde se pěstuje káva Colombia La Cabana Geisha, jsou ideální podmínky pro růst této odrůdy, díky minerálně bohaté půdě a jedinečnému mikroklimatu.


Závěr

Geisha je výjimečná odrůda kávy, která nabízí komplexní a bohaté chuťové profily. Káva Colombia La Cabana Geisha je důkazem toho, jak unikátní podmínky regionu Huila dokážou vytvářet jedinečnou kávu s nezaměnitelnou chutí.


Colombia La Cabana Pink Bourbon

Káva Colombia La Cabana Pink Bourbon pochází ze stejné farmy jako slavná odrůda Geisha – z rodinné farmy La Cabaña v regionu El Agrado, Huila, Kolumbie. Tato oblast je známá svým jedinečným mikroklimatem, které poskytuje ideální podmínky pro pěstování výjimečných kávových odrůd, jako je právě Pink Bourbon.

Kávové třešně Pink Bourbon jsou pečlivě vybírány podle jejich barvy, aby byla zajištěna dokonalá zralost. Přezrálé nebo nedozrálé třešně jsou odstraněny ručně. Po sběru jsou třešně fermentovány po dobu 80 hodin, což kávě dodává její komplexní chuťový profil, a následně zpracovány tradiční metodou promytí. Káva se suší na parabolických postelích, které zajišťují rovnoměrné sušení a udržení vysoké kvality.


Chuťový profil

Colombia La Cabana Pink Bourbon přináší neobyčejně vyváženou kombinaci chutí, ve které najdeme tóny jasmínu, mandarinky, jahod, meruněk, černého čaje a javorového sirupu. Její komplexní profil je velmi lákavý pro milovníky jemných a zároveň vrstevnatých chutí, které připomínají spíše přirozeně zpracované kávy.


Základní informace

Původ: Kolumbie, El Agrado, departement Huila

Producent: Rodina Pérez, Alma Del Huila

Zpracování: Promytá metoda (fermentace 80 hodin)

Nadmořská výška: 1850 m

Sklizeň: Květen - červen

Chuťové tóny: Černý čaj, citrusové ovoce, jasmín, javorový sirup, pomeranč, broskev, jahoda

Odrůda: Pink Bourbon

SCA skóre: 86,25 bodů

Pink Bourbon – Výjimečná odrůda kávy


Popis odrůdy Pink Bourbon

Pink Bourbon je jednou z raritních a vysoce ceněných odrůd kávy, která se vyznačuje svým charakteristickým růžovým zbarvením třešní. Tato odrůda je geneticky jedinečná, protože je hybridem červeného a žlutého Bourbonu. Její růžové plody jsou výsledkem přirozené mutace a poskytují výjimečnou chuťovou bohatost.


Charakteristika chuti

Pink Bourbon nabízí sofistikovaný chuťový profil, ve kterém se mísí tóny květin, ovoce a sladkých nádechů. Typické jsou tóny jasmínu, mandarinky, broskve, jahody, černého čaje a javorového sirupu. Díky těmto chutím působí káva velmi svěže a přirozeně, ačkoli je zpracována promytou metodou.


Pěstování a zpracování

Tato odrůda je velmi náročná na pěstování a vyžaduje specifické klimatické podmínky, zejména vysoké nadmořské výšky. V oblasti Huila, kde je pěstována na farmě La Cabaña, jsou ideální podmínky pro růst této odrůdy díky minerálně bohaté půdě a mikroklimatům vytvářeným pohořím a řekou Magdalena.

Zpracování Pink Bourbon je unikátní v tom, že i přes použití promyté metody je káva fermentována po dobu 80 hodin, což jí dodává plnou, přirozenou chuť, která připomíná kávy zpracované suchou metodou.


Závěr

Pink Bourbon je jednou z nejvzácnějších odrůd kávy, která vyniká svým neobvyklým zbarvením a komplexním chuťovým profilem. Káva Colombia La Cabana Pink Bourbon nabízí milovníkům kávy jedinečný zážitek, který spojuje nejlepší vlastnosti květinových a ovocných chutí s příjemnou sladkostí.




Degustace

Dneska jsme pro vás degustovali opravdovou lahůdku, a to kávu- Colombia La Cabana Geisha.

Chuťový profil této kávy je whisky, červený pomeranč, skořice, višně, červené víno a ostružina. Bodové hodnocení této kávy je 86 bodů. A zajímavostí je, že zrno se po dobu 80 hodin fermentuje v sudu.

Napražili jsme ji do stupně intenzity 1 a acidita je znatelná. No a myslíme si, že se (nám) opravdu povedla.

Samotnou degustaci jsme provedli pro nás už klasicky přípravou na filtr a espresso.

Degustace filtrované kávy.

Na 1,2 litru vody jsme použili 72 g. mleté kávy, při 94 stupňů teploty. Degustaci provádíme, až nám káva v hrnečku trochu zchladne a profil se krásně rozvine. A chutnala výtečně, kde sice byla trošku cítit zmiňovaná fermentace, ale schovala se za příjemnou, sladkou chuť ovoce, asi opravdu toho pomeranče a ostružiny. Acidita byla na jazyku svěží, ale nevadila, plné tělo a dlouho dochuť s náznakem toho červeného vína, višně. Pravděpodobně způsobené tou fermentací. Za nás tedy opravdu lahodná káva.

Co se týká degustace na espressu, začali jsme jako vždy gramáží 10 g. a teploty rovněž jako u filtru 94 stupňů. Extrakce trvala ideálních 26 sekund a výsledná gramáž byla 20,9 g. nápoje. Jak už to u espressa bývá, chuť je zde výraznější, zpočátku do té zmiňované skořice, ideálně plné, kulaté tělo,ale pak rovněž i do ovocnosti, svěžesti, krásně sladká s dlouhou dochutí. A zde patrně díky té fermentaci můžeme cítit na konci náznak alkoholu. Jestli však zrovna whisky, nebo vína……? To si už každý rozezná sám. 

Nakonec jsme ještě vyzkoušeli snížit gramáž i teplotu při přípravě na 9 g. a 92 stupňů, ale to už nás tak neoslovilo. Po minulém nářezu chuti, plnosti a svěžesti se nám tohle zdálo takové mdlé a spíše čajíčkové. Nicméně i taková chuť může někoho oslovit a určitě se najdou příznivci takové chuti. 

Tak se nebojte a zkoušejte.

Pražiž R.





Myslíme si, že vám zachutná i...