Novinky z farmy Daterra 2024 | Cafe Eternity
IMG-0190-544x544.jpeg

Novinky z farmy Daterra 2024

Je opět ten čas roku, kdy máme čerstvou úrodu kávy z Brazílie! Každý rok Daterra sdílí zprávy z farmy, aby nás informovala o novinkách, kvalitě a produkci.


Klimatické změny: Stejně jako mnoho producentů kávy po celém světě, i Daterra čelí výzvám spojeným s klimatickými změnami. Od srpna 2023 byly srážky podprůměrné a teploty nadprůměrné, což způsobilo hydrické deficity v půdě a urychlilo zrání třešní. To zkracuje období sklizně, zvyšuje náklady a logistické výzvy, a také ovlivňuje kvalitu.

 



Opatření Daterra: Farma se zaměřuje na inovativní a udržitelné praktiky. Zavlažování je klíčovým bodem, přičemž plánuje do roku 2030 vybavit celou farmu. Aktuálně dokáže zavlažovat 70 % farmy, což pomáhá snižovat dopady počasí. Daterra také pracuje na projektu Tree_llion, který zahrnuje obnovu pramenů, sázení stromů a regeneraci Cerrado. Investují také do vodního hospodářství a vytvářejí velké vodní úložiště, což pomůže zajistit budoucí produkci kávy.

 



Aktuální stav sklizně: Dosud bylo sklizeno 21 % úrody a kvalita zůstává vysoká. Přestože došlo k mírnému nárůstu menších zrn (15-screen), objemy 16/18 zrn zůstávají normální. Daterra plánuje využít menší zrna v produktech jako “Full Bloom” a “Petit Full Bloom” s konzistentním chuťovým profilem díky Daterra Penta Process, elektronickým třídičkám a speciálním hustotním stolům.

 

Pro řešení nerovnoměrného zrání používá Daterra selektivní mechanickou sklizeň. Tým analyzuje zrání v malých sektorech farmy a provádí více ochutnávek, aby zajistil zralost kávy. Sklízecí stroje jsou nastaveny tak, aby sbíraly pouze nejšťavnatější třešně, zatímco nezralé třešně zůstávají na větvích pro pozdější sklizeň. Tato metoda zvyšuje náklady, ale zajišťuje vysokou kvalitu. Dále, Smart Coffee Processing Unit dokáže třídit třešně do osmi úrovní zrání, což zajišťuje odstranění nezralých třešní.



Jsme hrdí na to, že můžeme našim zákazníkům nabízet kávu Daterra, která je výsledkem nejen tradice a zkušeností, ale i neustálých inovací a péče o životní prostředí. Těšíme se na vaše objednávky a přejeme vám příjemné kávové zážitky s naší čerstvě praženou kávou Daterra.