Káva z farmy Las Nubes | Cafe Eternity
Santa-Maria-21-smaller-544x544.jpeg

Káva z farmy Las Nubes

Farma Las Nubes, situovaná v regionech Matagalpa a Jinotega, je klenotem mezi kávovými plantážemi díky své ideální geografii a udržitelným praktikám. Jako součást sedmičlenné skupiny farem sdílí zařízení pro efektivní zpracování kávy, což zaručuje kvalitu a ekologický přístup. Historie farmy sahá do dob národního znárodnění v 80. letech, po kterém se vrátila původním majitelům, rodině Robelo.

Na farmě se pěstují různé odrůdy kávy, včetně tradičních jako Caturra a Bourbon, a díky preciznímu zpracování nabízí Las Nubes pestré chuťové profily. Tato farma je také domovem odrůdy Maragogype, známé jako „sloní káva“ díky velkým zrnkům a jemné, sladké chuti.

Farma Las Nubes – Příběh kávové oázy v srdci Nikaraguy

Farma Las Nubes se nachází v regionech Matagalpa a Jinotega, které jsou známé svým ideálním prostředím pro pěstování kávy. Tato farma je součástí skupiny sedmi farem, které sdílejí zpracovatelské zařízení a mokrý mlýn, což zajišťuje efektivní a kvalitní zpracování kávy. S bohatou historií a úsilím o obnovu po turbulentních časech se dnes farma Las Nubes pyšní vysokou kvalitou kávy a ekologicky udržitelným přístupem k pěstování.

 

Geografie a podmínky pro pěstování kávy

Oblast, ve které se farma nachází, je geograficky ideální pro pěstování kávy. Úrodné půdy, bohaté srážky a přítomnost řek vytvářejí perfektní podmínky pro růst kávovníků. Farma je rozdělena do 25 bloků, kde se pěstuje káva, a zároveň chrání více než 30 akrů původního panenského lesa. Tento ekologický přístup umožňuje farmě udržet zelené prostředí po celý rok a přispívá k udržitelnosti celého ekosystému.

 


Historie a obnova farmy

Podobně jako mnoho farem v Nikaragui má i Las Nubes za sebou bouřlivou historii. V 80. letech minulého století byla farma znárodněna vládou, ale nakonec se vrátila původním majitelům, kteří ji obnovili a zaměřili se na produkci vysoce kvalitní kávy. Tato historie dává farmě hlubší smysl a spojení s místní komunitou, kterou farmáři dlouhodobě podporují.


Odrůdy kávy a zpracování

Na farmě Las Nubes se pěstují různé odrůdy kávy, včetně hybridních a Catimor variet, ale také tradiční odrůdy jako Caturra, Pacamara a Bourbon. Tyto odrůdy se pěstují s maximální péčí a následně se zpracovávají ve sdíleném mokrém mlýně. Díky rozmanitosti odrůd a preciznímu zpracování může Las Nubes nabídnout různé chuťové profily, které ocení i ti nejnáročnější milovníci kávy.



Ochrana přírody a udržitelnost

Majitel farmy Victor Robelo považuje za největší bohatství farmy její přírodní krásy, včetně hor, vodopádů a krajiny. Farmy se nacházejí v pohoří Isabelia, kde chrání velkou část horské přírody. Tento přístup umožňuje farmě zůstat zelenou po celý rok a poskytovat ideální podmínky pro pěstování kávy, aniž by byla narušena rovnováha ekosystému.


Přínos pro místní komunitu

Kromě toho, že se farma zaměřuje na udržitelné zemědělství, významně podporuje místní komunitu. Las Nubes poskytuje pracovní místa pro místní obyvatele a zajišťuje přístup k čisté vodě pro celou komunitu. Spolupráce s malými místními producenty je klíčem k rozvoji komunity, přičemž farma nabízí lepší podmínky než požaduje místní legislativa.


Plány do budoucna

Victor Robelo a jeho rodina mají jasnou vizi do budoucna – pokračovat v obnově a zlepšování plantáží, zaměřovat se na kvalitu a produktivitu a nadále udržovat spokojenost zákazníků. „Naším cílem je pokračovat v poskytování káv, které naši zákazníci milují, a přitom zajistit jejich nejvyšší kvalitu,“ říká Victor.

Závěr

Farma Las Nubes je symbolem obnovy, udržitelnosti a oddanosti kvalitní produkci kávy. S bohatou historií, silným zaměřením na ochranu přírody a péčí o místní komunitu se Las Nubes řadí mezi přední farmy, které nejen pěstují výjimečnou kávu, ale také přispívají k lepší budoucnosti pro své okolí.



Nicaragua Las Nubes Maragogype

Káva Nicaragua Las Nubes Maragogype pochází z farmy Las Nubes, kterou vlastní rodina Robelo v pohoří Isabelia v regionu Fila Grande, Matagalpa, Nicaragua. Farma Las Nubes je známá svou historií a závazkem k udržitelnosti. Po občanské válce se rodina Robelo vrátila na svou farmu a začala znovu pěstovat kávu. Farma je certifikována organizací Rainforest Alliance, což znamená, že klade důraz na ekologicky šetrné zemědělské postupy.Maragogype, známá také jako „sloní káva“ díky svým velkým zrnkům, je odrůda, která se pečlivě vybírá a odděluje od ostatních odrůd pěstovaných na farmě. Kávové třešně Maragogype se plavou ve vodě, aby se odstranily nezralé třešně, listy a větvičky, a poté se mechanicky zbavují dužiny s nízkou spotřebou vody. Káva se následně fermentuje a suší na terasách.



Chuťový profil

Nicaragua Las Nubes Maragogype nabízí vyváženou kombinaci chutí, mezi kterými vynikají mléčná čokoláda, borůvky a broskve, s příjemnou sladkostí připomínající bonbóny. Tato odrůda poskytuje jemný a sladký chuťový zážitek, ideální pro ty, kteří hledají komplexní, ale zároveň lehce pitelnou kávu.


Odrůda Maragogype – Jedinečná „sloní káva“


Popis odrůdy Maragogype

Maragogype je jednou z nejunikátnějších odrůd kávy, která se vyznačuje svými velkými zrny, díky nimž se jí často přezdívá „sloní káva“. Tato odrůda je přirozenou mutací odrůdy Typica a pochází z brazilského města Maragogipe, odkud se rozšířila do dalších zemí Latinské Ameriky, včetně Nikaraguy. Maragogype je ceněna pro svou jemnou a sladkou chuť, ačkoli její pěstování je náročnější než u jiných odrůd.


Charakteristika chuti

Maragogype se vyznačuje jemnými a vyváženými chuťovými tóny. Typické jsou tóny mléčné čokolády, citrusů, ovoce jako broskve nebo borůvky, a příjemná sladkost. Tato odrůda často nabízí nižší aciditu, což z ní činí oblíbenou volbu mezi milovníky jemnějších káv s hladkým tělem.


Pěstování a zpracování

Maragogype je náročná na pěstování, protože vyžaduje specifické podmínky a má nižší výnosy než jiné odrůdy. Díky tomu je často pěstována na specializovaných farmách, kde se jí věnuje zvláštní péče. Na farmě Las Nubes se tato odrůda pečlivě zpracovává promytou metodou, která zdůrazňuje její jemný a sladký profil.


Objevili jsme chuť této kávy ve filtru i espressu.

Dneska jsme pro vás degustovali výbornou kávu a to Nicaraguu Las Nubes Maragogype. Bodové SCA hodnocení této kávy je 85 bodů.

Degustaci jsme provedli přípravou filtrované kávy a espressa. U obou příprav byl chuťový výsledek rozdílný a snad vám trochu pomůže v orientaci při vaší samotné konzumaci.


Začneme teda u filtrované přípravy.

 Zde jsme použili 72 g. kávy na 1,2 l. vody, při teplotě 94 stupňů. 

Chuťový výsledek u této přípravy byl spíše k čokoládovým tónům, sladkosti, plného těla s aciditou střední, možná až malou. Oproti espressa jiné, ale o tom až později. Zde si tedy přijdou na své vyznavači sladké, čokoládovější kávy, kteří nemají v oblibě trpkost, nebo naopak už hořkost u kávy. Prostě takový opravdový střed. 




Příprava espressa.

Zde už to bylo trošku složitější, než jsme se dostali k našemu ideálu. Začali jsme klasicky, jako to bývá u těchto káv, a to s gramáží 10 g. na šálek a teplotou 94 stupňů. Samotná extrakce trvala 24 vteřin a výsledná gramáž činila 24,3 g. nápoje. Chuť byla už s ovocnějším podtónem, ale méně výraznějším tělem a acidita se od již zmiňovaného středu, blížila spíše k aciditě znatelné.

Abychom prodloužili samotnou extrakci, upravili jsme mletí zrna ( ještě o nějaký stupínek jemnější), a docílili výsledného času 28 vteřin a gramáže nápoje 21,1 g. Zde byl požadovaný poměr 1:2 již skoro v pořádku . Ale změnilo to nakonec i chuťový profil , kdy byla káva malinko s více hořkostí (bonbón obalený v kakau) ale zároveň se zvýšila i trpkost na jazyku. Naopak plnosti na těle to moc nepřidalo. Co teda s tím?

Nakonec se náš ideál podařilo docílit tak, že jsme změnili nejen gramáž na 9 g. ale i teplotu rovněž snížili na 92 stupňů. Extrakce trvala 24 vteřin a váha činila 20,9 g. Což je už docela v pořádku, ale hlavně se nám podařila krásně dochutit. Hořkost zmizela ( ne až úplně) zvýraznila se ovocnost, s tím že acidita zůstala stejná, ale hlavně přibyla sťavnatost a sladkost. 



Tak neváhejte, vyzkoušejte a ať chutná.

Pražič R. a Tým CAFE ETERNITY




Myslíme si, že vám zachutná i...