Dneska pro vás máme k degustaci jednu kávovou specialitu a troufáme si tvrdit , že i ojedinělou raritu. Můžete totiž najednou vyzkoušet jeden druh kávy, konkrétně se jedná o Nicaraguu Santa Marii, ale pokaždé s odlišným zpracováním kávového zrna. A to metodou naturální, washed- pranou a Honey.
Trochu jsme měli dilema jak k tomu vlastně přistoupit, protože každou kávu pražíme pro vás tak, aby co nejvíce vynikl její chuťový profil, ale to by v konečném výsledku mohlo znamenat, že by každá z nich mohla být v jiné intenzitě, popř. aciditě. A to by asi znehodnocovalo to, o co nám vlastně šlo. To jak každá metoda zpracování má konečný vliv na chuťový profil dané kávy. Takže všechny jsou pražené do stejné stupně intenzity 4 a acidity znatelné. Samozřejmě že jsme k tomu nedošli jen tak, že jsme se rozhodli, ale pečlivým a dlouhým testováním na několik způsobů intenzity. A jak teda výsledná degustace dopadla?
Metoda Honey:
U filtrované přípravy jsme zaznamenali vyváženost chuti , s plnějším tělem a sladké medové šťavnatosti. Acidita byla cítit, ale velmi příjemně. Z počátku více do karamelových tónů, později při dochuti k ovocnosti ( lesní ovoce, jablko).
U přípravy na espressu byla už cítit větší acidita, ale vyvážená s ovocností ( meruňka, višeň), ale především výrazná sladká šťavnatost a na patře s příjemným kulatým tělem.
Metoda Washed- praná:
U přípravy na filtru asi nejjemnější z daných káv. Acidita dokonce už spíše ke středu a tělem plochým, nevýrazným. Na chuti jsme cítili náznak karamelu, hrušky. Dochuť rovněž slabší a krátká
U espressa bylo tělo už samozřejmě výraznější ,ale i tak pořád spíše ploché. Acidita zde převažovala nad ovocností ( nebývá to na škodu a někteří to právě vyžadují). Na jazyku náznak hrušky, jahody. Dochuť ne tak dlouhá, ani intenzivní.
Metoda Natural- přírodní:
Na filtru nám připravila sladkost a šťavnatost ( ne ale jako u metody honey).Acidita na hraně středu, ale při chladnější kávě se zvýraznila k znatelné. Tělo rovněž střední , s chutí po třešni, švestce, blumě .Dochuť příjemná a dostačující.
U přípravy na espressu nás překvapila docela mohutnějším tělem po prvním doušku.( pocit plných úst). Rovněž ne až tak aciditní, s chuti ovocnosti po broskvi, třešni. Celková chuť vyvážená, sladká, s příjemnou dochutí švestky.
Ještě pro úplnost. Filtrovaná příprava proběhla se 72g. kávy a teplotou vody 94 stupňů. U espressa 10g kávy a teplotou rovněž 94 stupňů. Extrakce v časech od 25 do 28 vteřin dle kávy. ( Zde stojí ještě za zmínku, že každá metoda zpracování ovlivní i mletí kávy na požadované vlastnosti). Výsledná gramáž nápoje od 19,8- 21,6g.( Známý poměr ½- 10g. kávy / 20 g. nápoje).
Tak a teď už je jen na Vás, jak se poperete s degustací u sebe doma.
Pražič R. a tým Cafe Eternity
Obsahuje: Nicaragua Santa Maria Honey, Nicaragua Santa Maria Natural, Nicaragua Santa Maria Washed