Nevíte jak správně skladovat kávu tak, aby neztracela na aroma a chuti? Pak čtěte tento článek o správném skladování kávy.
Je až k nevíře, jak často se nás dotazujete na správnou a tu NEJ metodu skladování kávy.
Na internetu a koneckonců i tiskovinách najdete velkou spoustu tipů, doporučení, které smysl mají, ale i velkou spoustu vysloveně špatných nápadů, které byste vaší kávě NIKDY neměli provádět.
Káva je přírodní surovina, se kterou zacházejte s láskou a úctou. Špatnou metodou balení a uschovávání kávy se snadno a rychle připravíte o jedinečné aroma a požitek, kvůli kterému jste si vaši kávu kupovali.
Co škodí kávě nejvíce? Jako u většiny přírodních surovin, i kávovým zrnům škodí zcela přirozený proces oxidace. Vzduch proudící do balení vaší kávy je skutečně jeden z faktorů, který vás ochudí o většinu chuti. Stejně destruktivně působí na chuť kávy sluneční světlo, vysoká teplota a vysoká vlhkost.
Nezapomínejme na přítomnost aromatických potravin a látek v blízkosti vašeho balení kávy. Chladnička plná uzenin vám zaručí skutečně „nevšední chuť“, na kterou dlouho nezapomenete.
Apelujeme na vaše chuťové pohárky. Vyhněte se obloukem prodejnám kávy, ve kterých vidíte kávu ve velkých otevřených boxech, nádobách a násypkách. Velmi pečlivě zvažte i nákup, pokud nemáte možnost ověřit datum upražení kávy. V daném případě nikdy nevíte, jak „zvětralý šálek“ vás čeká.
Pokud si již nevybere praženou kávu z naší pražírny, volte vždy balení kávy v neprůhledném obalu, vybaveném jednocestným ventilkem pro unikání oxidu uhličitého. Papírové pytle rozhodně nejsou vhodné pro dlouhodobé skladování pražené kávy.
Pokud zvažujete nákup vakuově balených kávových zrn nebo již namleté vakuově balené kávy, VŽDY pamatujte na to, že káva musela pořádně a dlouho vyčichnout, aby netrpěla na uvolňování CO2. Sáčky by se nafoukly, nebo rovnou explodovaly.
Tato jednoduchá otázka vždy končí naší odpovědí: dle preferencí zákazníka. Skutečný kávomilec, který to s pitím kvalitní kávy myslí jen trochu vážně, by měl při nákupu kávy vždy volit nákup celých kávových zrn.
Celá kávová zrna obsahují spoustu vonných těkavých olejů, o které se nákupem mleté kávy a následným delším skladováním rychle připravíte.
Proto byste měli umlít a vypít si vaši kávu ideálně do třech týdnů od upražení, maximálně do 6 až 8 týdnů. Jen tak si uchová většinu aromatických látek. Napomáhá tomu samozřejmě i naše speciální metoda balení kávy. Obecně doporučujeme nákup kávy v množství, které vám vystačí na cca dva-tři týdny.