Degustace kávy Nicaraguu Las Nubes Maragogype | Cafe Eternity
Santa-Maria-Victor-Robelo-28-544x544.jpeg

Degustace kávy Nicaraguu Las Nubes Maragogype

Dneska jsme pro vás degustovali výbornou kávu a to Nicaraguu Las Nubes Maragogype. Bodové SCA hodnocení této kávy je 85 bodů.

Degustaci jsme provedli přípravou filtrované kávy a espressa. U obou příprav byl chuťový výsledek rozdílný a snad vám trochu pomůže v orientaci při vaší samotné konzumaci.


Začneme teda u filtrované přípravy.

 Zde jsme použili 72 g. kávy na 1,2 l. vody, při teplotě 94 stupňů. 

Chuťový výsledek u této přípravy byl spíše k čokoládovým tónům, sladkosti, plného těla s aciditou střední, možná až malou. Oproti espressa jiné, ale o tom až později. Zde si tedy přijdou na své vyznavači sladké, čokoládovější kávy, kteří nemají v oblibě trpkost, nebo naopak už hořkost u kávy. Prostě takový opravdový střed. 



Příprava espressa.

Zde už to bylo trošku složitější, než jsme se dostali k našemu ideálu. Začali jsme klasicky, jako to bývá u těchto káv, a to s gramáží 10 g. na šálek a teplotou 94 stupňů. Samotná extrakce trvala 24 vteřin a výsledná gramáž činila 24,3 g. nápoje. Chuť byla už s ovocnějším podtónem, ale méně výraznějším tělem a acidita se od již zmiňovaného středu, blížila spíše k aciditě znatelné.

Abychom prodloužili samotnou extrakci, upravili jsme mletí zrna ( ještě o nějaký stupínek jemnější), a docílili výsledného času 28 vteřin a gramáže nápoje 21,1 g. Zde byl požadovaný poměr 1:2 již skoro v pořádku . Ale změnilo to nakonec i chuťový profil , kdy byla káva malinko s více hořkostí (bonbón obalený v kakau) ale zároveň se zvýšila i trpkost na jazyku. Naopak plnosti na těle to moc nepřidalo. Co teda s tím?

Nakonec se náš ideál podařilo docílit tak, že jsme změnili nejen gramáž na 9 g. ale i teplotu rovněž snížili na 92 stupňů. Extrakce trvala 24 vteřin a váha činila 20,9 g. Což je už docela v pořádku, ale hlavně se nám podařila krásně dochutit. Hořkost zmizela ( ne až úplně) zvýraznila se ovocnost, s tím že acidita zůstala stejná, ale hlavně přibyla sťavnatost a sladkost. 


Myslíme si, že vám zachutná i...