Degustace kávy Colombia La Cabana Geisha | Cafe Eternity
Jesus-Volveras-Inza-buying-centre-Manager-8-544x544_0.jpeg

Degustace kávy Colombia La Cabana Geisha

Dneska jsme pro vás degustovali opravdovou lahůdku, a to kávu- Colombia La Cabana Geisha.

Chuťový profil této kávy je whisky, červený pomeranč, skořice, višně, červené víno a ostružina. Bodové hodnocení této kávy je 86 bodů. A zajímavostí je, že zrno se po dobu 80 hodin fermentuje v sudu.

Napražili jsme ji do stupně intenzity 1 a acidita je znatelná. No a myslíme si, že se (nám) opravdu povedla.

Samotnou degustaci jsme provedli pro nás už klasicky přípravou na filtr a espresso.



Degustace filtrované kávy.

Na 1,2 litru vody jsme použili 72 g. mleté kávy, při 94 stupňů teploty. Degustaci provádíme, až nám káva v hrnečku trochu zchladne a profil se krásně rozvine. A chutnala výtečně, kde sice byla trošku cítit zmiňovaná fermentace, ale schovala se za příjemnou, sladkou chuť ovoce, asi opravdu toho pomeranče a ostružiny. Acidita byla na jazyku svěží, ale nevadila, plné tělo a dlouho dochuť s náznakem toho červeného vína, višně. Pravděpodobně způsobené tou fermentací. Za nás tedy opravdu lahodná káva.


Co se týká degustace na espressu, začali jsme jako vždy gramáží 10 g. a teploty rovněž jako u filtru 94 stupňů. Extrakce trvala ideálních 26 sekund a výsledná gramáž byla 20,9 g. nápoje. Jak už to u espressa bývá, chuť je zde výraznější, zpočátku do té zmiňované skořice, ideálně plné, kulaté tělo,ale pak rovněž i do ovocnosti, svěžesti, krásně sladká s dlouhou dochutí. A zde patrně díky té fermentaci můžeme cítit na konci náznak alkoholu. Jestli však zrovna whisky, nebo vína……? To si už každý rozezná sám. 

Nakonec jsme ještě vyzkoušeli snížit gramáž i teplotu při přípravě na 9 g. a 92 stupňů, ale to už nás tak neoslovilo. Po minulém nářezu chuti, plnosti a svěžesti se nám tohle zdálo takové mdlé a spíše čajíčkové. Nicméně i taková chuť může někoho oslovit a určitě se najdou příznivci takové chuti. 

Tak se nebojte a zkoušejte.
Myslíme si, že vám zachutná i...